Vælg en side

Ind i mellem flyver der et år forbi, hvor jeg ikke får læst bøger nok, hvis jeg overhovedet får læst noget. Det er år af den type, hvor jeg på en eller anden måde bilder mig selv ind, at der ikke er tid til input ud over det, som er nødvendigt for at klare den ene konkrete jobopgave efter den anden.

Den slags nonsens har 2013 heldigvis været fri for. Jo, der har været nok at lave, men det har været et vildt år, hvad angår input fra alle mulige kilder: Bøger, lydbøger, podcasts, konferencer og møder med inspirerende mennesker. Jeg mindes faktisk ikke, hvornår jeg sidst er blevet så kraftigt gennemblæst, rykket og rusket af tænkning og oplevelser i løbet af et kalenderår.

Jeg er nødt til at dele noget det, så her kommer min liste over det bedste – 8 ting der forandrede mit liv i 2013:

#1 BOG, SKØNLITTERATUR
De to første bind i fantasy-trilogien The Kingkiller Cronicle af Patrick Rothfuss:
The Name of the Wind, Day One
Wise Man’s Fear, Day Two
Jeg skylder en stor tak til podcast-maestro Leo Laporte og hans ugentlige samtaleprogram Triangulation (som også er på listen længere nede). Den 17. april havde Leo Laporte forfatteren Patrick Rothfuss i studiet, og jeg var lige ved at springe episoden over, fordi jeg aldrig havde hørt om manden, og fordi forfatterinterviewet var lidt off i forhold til det normale programkoncept.

Men så hørte jeg Leo Laporte sige i introduktionen, at en af hans gamle venner havde befalet ham at læse The Kingkiller Chronicle-serien, og at vennen samtidig havde sagt, at deres venskab var slut, hvis Leo ikke kunne lide bøgerne. Det fik mig til at blive hængende! Efter interviewet købte jeg bøgerne som lydbøger på Audible.

Glem eventuelle fordomme om fantasy-genren. Rothfuss har arbejdet 18 år på bøgerne, og han har skabt et roman-kunstværk på niveau med Tolkien og JK Rowling – uden at efterligne dem. Det er en dramatisk og menneskelig fortælling om det unge geni Kvothe i en middelalderlig magisk verden. Jeg gennemlyttede seriens to første bind i en suveræn lydbogsversion i løbet af maj – en måned hvor jeg ikke kørte bil, slog græs, løb eller gjorde rent uden at have Name of the Wind i ørene. Det var en stærk oplevelse, en genvisit til en form for altopslugende bogoplevelse, som jeg ikke har oplevet i mange år.

Patrick Rothfuss arbejder på tredje og sidste bind, og der er en chance for, at bogen udkommer i 2014. På Goodreads.com har tredje bind i serien på imponerende og lidt mystisk vis allerede opnået 5 stjerner og mere en 3000 kommentarer og anmeldelser. Noget der for nogle uger siden fik Patrick Rothfuss selv til at dukke op i kommentartråden og spørge om ikke, der var nogen, som ville være så venlige at emaile ham den færdige 5-stjernede version af 3. bind, så han ikke behøvede at knokle videre med færdigskrivningen.

Hjemme hos os er Patrick Rothfuss med i nytårslykønskningerne, og vi ønsker ham alt muligt godt i 2014, dog først og fremmest arbejdsro :-)

#2 BOG, FAGLITTERATUR
Seth Godin: The Icarus Deception. Det her er en af de forholdsvis sjældne bøger, hvor forfatteren piller lag efter lag af tænkningen omkring vigtige strømninger i vores kultur og samfund og til sidst lykkes med at blotlægge en kerne af forståelse, som tvinger læseren til at forholde sig til livsvigtige spørgsmål. Store ord, jeg ved det, men det er en bog, der kommer til at influere min tænkning lang tid fremover. Efter at have læst den er jeg for alvor kommet tættere på en forståelse af de meget anderledes kræfter, der er på spil i netværksøkonomien, the connection ecomony, som Godin taler om.

The Icarus Deception har form af essaysamling og er først og fremmest et opgør med arven fra industrialderen. Den tidsalder hvor konformiteten blev universelt systematiseret og indpodet i enhver igennem opdragelse og uddannelse. Seth Godin vil have os til at forstå, hvor livsvigtigt det er, at vi får vredet os fri af konformiteten og af angsten for at bringe os selv i spil.

Hvor industrialderens masseproduktions-ideal fungerer bedst, hvis økonomiens deltagere lever, arbejder og forbruger efter gældende normer og spilleregler – gerne anonymt – så har netværksøkonomien et diamentralt modsat behov for individuel autencitet og risikovillighed. Ambitioner om konformitet fører let til middelmådighed, og middelmådighed drukner i nutidens informationshav.

Playing it safe is now risky … The safest thing you can do is take a risc (or what feels like a risk).

Make art. Being an artist isn’t a genetic disposition or a specific talent. It’s an attitude we can all adopt. It’s a hunger to seize new ground, make connections, and work without a map. If you do those things you’re an artist, no matter what it says on your business card.

Læs hellere The Icarus Deception end mine indtryk af den – eller hør Seth Godin snakke om ideerne i bogen.

#3 BOG, FAGLITTERATUR
Tom Standage: Writing on the Wall: Social Media – The First 2000 Years. Tom Standage er digital redaktør på The Economist, og ved siden af skriver han internationale bestsellere. Det her er hans seneste bog, og den leverede et friskt spark i solar plexus af alle mine forudfattede meninger om mediehistorie og især sociale medier. Læs bogen, som ryger direkte ind på pensumlisten i flere af mine kurser i sociale medier.

Standage demonstrerer, hvordan det vi kalder traditionelle medier, massemedierne, kun har eksisteret i en relativt kort historisk periode under industrialderen, og hvordan de sociale medier, vi opfatter som nye og i en vis forstand revolutionerende, har rødder og historiske paralleller, der strækker sig helt tilbage til det gamle Roms informationsdistributionssystem.

Massemediernes dagsordensættende monopol-position, som er faldet nu, har kun eksisteret siden opfindelsen af den dampdrevne trykpresse, og med internettets sociale medier er vi tilbage i en langt ældre og rigere historisk tradition, hvor det er likes, delinger og anbefalinger, som er de primære drivkræfter i distribution af nyheder og tænkning. Det er forfriskende og forankrende læsning. Hør Tom Standage fortælle om bogen.

#4 PODCASTS
Triangulation med Leo Laporte. Jeg har omkring en times transport i bilen hver dag, og næsten hver uge gennem 2013 har jeg lyttet til 1-2 timers samtale mellem Leo Laporte og forskellige interessante personligheder (og det altid medfølgende live-chat-rum, som er den tredje part i Triangulation-showet).

Som oftest er det med en vinkel indenfor teknologiudvikling, men ikke nødvendigvis begrænset til det stofområde. Leo er en af USAs mest erfarne tech-journalister, og efter en lang karriere i broadcast-journalistik startede han for nogle år siden sit eget uafhængige podcasthus, hvor der efterhånden er rigtig meget godt på hylderne. Jeg lytter også ofte til This Week in Google med Leo og medværter.

I år har jeg som nævnt opdaget The Name of the Wind i Triangulation, og listen værdifulde input er bare lang. Her er nogle af mine favoritgæster i Triangulation i 2013:
Brewster Kahle, internetaktivist og medstifter af The Internet Archive/The Wayback Machine.
Samantha Cook, grundlægger af Hacker Scouts.
Ladar Levison, ejeren af den nu lukkede tjeneste for krypteret email Lavabit.
Douglas Rushkoff, forfatter til bogen Present Shock og digital kultur “tænker”.
Jerry Pournelle, forfatter, del 1 og del 2 (måske årets bedste).
Patrick Rothfuss, forfatter til Name of the Wind.
Roger McGuinn, musiker, medstarter af The Byrds
.
Cory Doctorow, journalist, science fiction forfatter og medredaktør på bloggen Boing Boing.

#5 PODCASTS
Six Pixels of Separation med Mitch Joel. Hver mandag næsten på klokkeslag udkommer Mitch Joels podcastshow. Sådan har det været de sidste seks år, året rundt. Det er ret imponerende, når man tænker på, at manden samtidig er ejer og direktør i Canadas største digitale marketingbureau samt forfatter og eftersøgt keynotetaler. Nå ja, og så blogger MJ også – hver dag.

Mitch Joel er manden, som Google inviterer på besøg, når de de i hovedkvarteret savner input og tænkning. Tidligere på året udgav han bogen Ctrl Alt Delete, som handler om, hvorfor virksomheder og individer er nødt til at genopfinde sig selv og have en digital strategi, hvis ikke de skal gå helt bagud af dansen indenfor de næste 5 år. Det er god bog, som også har været på min læseliste i år, men jeg nævner først og fremmest Mitch Joel her på grund af hans podcast.

Også her er konceptet halvanden times samtale med en interessant personlighed inden for digital marketing, sociale medier eller generel digital tænkning. Det er som regel forfattere til nye bøger, og efter min mening er den ugentlige podcast Mitch Joels største bidrag i alt mandens imponerende output. Standarden er virkelig høj, og podcasten er en konstant kilde til ny læsning, nye tænkere og kommentatorer. Six Pixels of Separation er et af mine vigtigste fund i 2013.

Her afstår jeg fra at sammensætte en liste over highlights, for der er bare for mange. Journalister kan for eksempel starte med interviewet for nylig med Roy Peter Clark.

#6 REDSKABER
Hootsuite er ikke nyt, og jeg har brugt programmet i flere år. Men det kommer alligevel på listen, fordi 2013 blev året, hvor jeg for alvor fik løftet min brug af Hootsuite op på et seriøst og vedholdende niveau (jeg bruger det til at administrere og afvikle al min indsats i sociale medier, både overvågning og udgivelse).

Jeg var heldig at få mulighed for at holde kurser i Hootsuite i år, hvilket har været utrolig givende samt anledningen til, at jeg nu også har fået lavet de første instruktionsvideoer på dansk i programmet – tjek dem her.

Jeg tror på, at Hootsuite breder sig i organisationer og virksomheder i 2014, og at selve tanken om, at en organisation eller et team kan have fordel af at arbejde sammen om sociale medier på en organiseret facon via samme software-redskab virkelig begynder at fænge an. Hootsuite skal afgort på min liste.

#7 REDSKABER
Audible.com er også selvskreven på min 2013 guld-top-of-the-pops-liste. Jeg har været lang tid om at opdage lydbøger, men nu har jeg fattet, hvor genialt det er (og hvor afsindigt flot nogle af dem er produceret). Uden Audible havde 2013 ikke været det samme for mit vedkommende. Mere er der ikke at sige til det.

Har du lyst til at prøve tjenesten, så download appen og prøv en gratis måned og den første gratis titel (det fungerer som en bogklub, og du kan jo starte med Name of the Wind :-). Det fungerer sådan, at man køber lydbøger på sin desktop på Audible.com, og derefter kan man downloade bogen til appen og begynde at lytte.

#8 UNDERHOLDNING
På Audible.com fandt jeg også Harry Dresden, hovedpersonen i The Dresden Files, som er forfatteren Jim Butchers indtil nu 14 bøger store krimiserie. Serien er en slags kryds mellem Raymond Chandler og Len Deighton tilsat Patrick Rothfuss-fantasy (Harry Dresden er Chicagos eneste praktiserende pivatdetektiv/troldmand, så er du advaret). Det er ren underholdning og vildt godt. Jeg  indrømmer blankt, at jeg i 2013 sneg mig til at lytte gennem alle 14 bøger. Som sagt, det har været et input-år. Bog 15 i serien kommer i maj 2014 – jeg er klar.

Hvad har I lyttet til, set, læst i 2013? Hvad har vi andre overset? Er der andre der har været igennem noget af det, jeg har nævnt? Læg endelig en kommentar.

Godt nytår!
Kristian