Er der plads til fortidens medier i 2014?

Er der plads til fortidens medier i 2014?

Jeg skiller mig ikke ud fra flertallet, når jeg fortæller, at jeg får dækket en stor del af mit forbrug af nyheds- og aktualitetsstof via internet-teknologi. Nogle af hverdagens digitale nyhedsredskaber fungerer så smart, at de får analoge medier til at fremstå som underlige levn fra fortiden.

Sådan oplevede jeg morgenfladen på DR2 for et par dage siden, da jeg så værterne bruge 2 minutter på at udpege en interessant avisartikel for seerne. Det vender jeg tilbage til.

Lad mig først dele noget af mit bedste medieindhold fra den seneste uge. Ud over de faste ting jeg abonnerer på, finder jeg en del via Twitter, hvor jeg følger en masse livlige mennesker. Faktisk følger jeg i øjeblikket 1009 andre brugere, som i løbet af de seneste 7 døgn har sendt 17.686 tweets ind i mit feed. Og nej, jeg holder ikke øje med så mange tweets, for jeg skal trods alt også have tid til at løfte blikket fra mobilen og navigere uden om lygtepæle.

Nogle af de gode tweets med links til højkvalitetsindhold spotter jeg selv. Enten læser jeg med det samme, eller også gemmer jeg URL’en i min foretrukne læs-senere-app. Resten af strømmen får jeg hjælp til at overskue med hjælp fra vinderformlen internet + data + innovation = smarte redskaber.

Jeg har takket ja til de gode folk bag tjenesten Tame.it, som tilbyder at sortere i mit twitterfeed og holde mig orienteret om vigtigt indhold. For at være sikker på ikke at gå glip af det bedste, har jeg bedt om at få en ugentlig opsamlingsmail med en automatisk genereret top 10 liste over topindhold i mit eget Twitter-feed.

I sidste uge blev jeg blæst bag over af, hvor gode sager mit netværk delte. Jeg har samlet top 10-listen herunder i en af de nye Twitter custom timelines. For mig er det lutter must-reads:

Jeg kan også løbende tjekke Tame.it’s fortolkning af, hvad der foregår i min twitter-strøm.

Tjenesten benytter sig af de data, som Twitter stiller til rådighed via deres åbne API (Application Programming Interface). Enhver med kodekendskab kan gå kreativt til værks med de tilgængelige API-data i alle mulige nettjenester og bygge tjenester, som måske kan skabe ny værdi på informationsformidlingsmarkedet.

Det er det, de to unge tyske journalister bag Berlin-startup-firmaet Tame.it har gjort, og man ønsker dem held og lykke med tjenesten, der indtil videre tilbydes i en gratis betaversion – det er kvikt set.

Det vrimler med redskaber, tjenester og hardware, som giver os forbrugere digitalt medieindhold præcis, som vi vil have det. I virkeligheden er vi kun lige begyndt at tage hul på, hvad der er muligt inden for digital distribution og interaktion.

Med det in mente er det underligt at se medier i 2014, som bare helt overser mulighederne i deres publikums digitale hverdagsliv.

For et par dage siden sad jeg med en kop automatkaffe i en lædersofa i min bilforhandlers fine kundelounge og ventede, mens der blev sat vinterdæk på bilen. Der var oven i købet gratis trådløst internet, så jeg fik også svaret lidt mails på computeren. På den obligatoriske fladskærm kørte der DR2 Morgen, og på et tidspunkt kastede værterne sig ud i et segment, der kunne have spillet sig ud for 40 år siden: Dagens overskrifter i aviserne, hvor vi fik præsenteret en enkelt artikel i Weekendavisen.

Niels Krause-Kjær og Camilla Thorning finder en god avisartikel til seerne …Screenshot DR2 MorgenSkærmfoto af DR2 Morgen den 10. januar 2014.

Det er ikke fordi, jeg ikke forstår eller værdsætter hensigten – det lød til at være en interessant artikel om Siumuts udfordringer i Grønlands politiske landskab. Og selve det at dele et godt fund er jo præcis det vi gør i vores online netværk, men her gør vi det hurtigere, sjovere og smartere sammen.

At se to mennesker på skærmen højtideligt bladre i en stak aviser og fortælle om 1 avisartikel føles bare chokerende gammeldags
– uden at kunne bidrage med en hurtig kommentar
– uden at kunne videresende tippet
– uden at kunne gemme artiklen til senere
– uden at nyde godt af andre kvikke menneskers bud på dagens bedste læsning.

Jeg blev faktisk overhovedet ikke forbavset, da værkføreren kort efter kom anstigende med nøglerne til min Ford T …

Jeg er ikke ude efter at hakke på Krause-Kjær og Thorning. De må for min skyld gerne blive ved med at lede efter guldkorn i papiraviser, og ambitionen om at filtrere nyhedsstrømmen og håndplukke godbidder er sympatisk. Men i 2014 kan den type filtrering og kuratering foregå på et sjovere og mere berigende niveau.

Hvis jeg skulle komme med et bud på, hvordan man kunne opgradere sådan et segment til en 2014-version, ville jeg for det første tage det udgangspunkt, at seerne kollektivt er bedre til at finde guldkorn end værterne og deres backing-redaktion. Det potentiale skal forløses.

For det andet: I min 2014-version af samme segment vil artiklen om Siumut få følgeskab af en grafik på skærmen med værternes øvrige bedste pluk fra nyhedsdøgnet. Som seer kan jeg selvfølgelig downloade listen til min foretrukne læs-senere app, Pocket eller Instapaper eller lignende.

Det kunne også være sjovt, hvis jeg kunne vælge Krause-Kjær og Camilla Thornings personlige læselister, samt selvfølgelig en læseliste der er sammensat af DR2 Morgen-seerne selv. Under store begivenheder kunne man forestille sig tjenesten udvidet med aktuelle, håndplukkede tema-læselister.

Så ville vi begynde at rykke, og de to værter ville automatisk få mere at snakke om i segmentet, både med hinanden og med seerne. Og listeindholdet skal i øvrigt registreres i en database med metadata, så vi ved året udgang og ved særlige lejligheder kan trække trends og andre data ud. Hvem ved, måske dukker der hen ad vejen andre ideer op til nye relaterede tjenester/produkter/services til seerne.

Jeg vover mig ud i en 2014-forudsigelse: Det bliver det sidste kalenderår, hvor studieværter og programansvarlige i elektroniske medier i DK fortsat kan slippe afsted med at ignorere kræfterne i internettet.

10 Comments Er der plads til fortidens medier i 2014?

 1. Ernst Poulsen

  Endnu engang gode pointer… Og i vanlig stil forsøger jeg at bidrage med mine femogtyve øre.

  På Twitterjournalister.dk leger vi ledt med et forsøg på at fange nogle af de mest interessante samtaler.

  Udgangspunktet er tweets fra pt. 500 medier og 1900 journalister, hvor vi så regner lidt på, hvad folk har talt mest om. Journalister er ret gode til at fange nogle af de vigtige samtaler, og indgår tit i debat med meningsdannere. De 40 “samtaler” der har fået mest fokus samler vi på siden med “Døgnets Tweets”. Klik på de enkelte samtaler for at få dem til at folde sig ud:
  http://filip.journet.sdu.dk/twitterjournalister/tweets.php

  Målet med lige netop dette projekt er at gøre det lidt nemmere at fange den vigtigste del af live-debatten mellem meningsdannere i Danmark.

  Sitet er stadig lidt i beta, og vi udvider løbende med flere medier og journalister. Derudover har vi et par ideer til udvidelser – men vi modtager meget gerne input.

  1. Kristian Strøbech

   Hej Ernst
   Tak for kommentar. Det er et spændende forsøg, I har gang I – og svært. Lige her for lidt siden, da jeg kiggede på jeres liste, var der for mig 0 ud af 40 tweets, som var interessante. Kunne man forestille sig, at jeres tool gav mulighed for at filtrere i topics?

   1. Ernst Poulsen

    Pokkers. Du kan ikke være ret håndbold-interesseret. ;-)

    For mig fangede listen nogle interessante emner og artikler:
    – Pavens støtte til amning
    – Artikel 2 om Tønderpigen i Politiken
    – (og så et par tidligere på aftenen – før håndbold overtog det hele)

    Vi har justeret lidt på formlen, så den skulle få en blanding af de brede ting, som alle taler om – og så det lidt snævrere emner, men det er ikke ikke en “spejl-dig-selv”-filtrering. Nogle gange er det jo også en kvalitet, at høre hvad “de andre taler om.”

    Men vi kunne sikkert gøre lidt mere med de links, som folk deler. Vi arbejder videre. Tjek sitet et par gange hen over de næste par måneder, så skulle der gerne ske gode ting. Vi har i hvert fald et par ideer.

    1. Kristian Strøbech

     Du afslørede mig! Håndbold kan ikke få mig til skærmen før de afsluttende kampe :-)
     Og så har du ret – historien med paven var der på listen, så “0 ud af 40” var nok en journalistisk stramning. Men det er en pæn stor udfordring for jer at vise relevans i øjeblikkets tweets, når I må undvære den første filtrering, man foretager som bruger ved at vælge, hvem man vil følge.

     Men jeg følger med på sidelinien :-)

  1. Kristian Strøbech

   Ha, samme oplevelse! Men nej, ikke Bilia i Taastrup, Ole Winther Auto i Silkeborg :-)

 2. Peter Küster Nielsen

  Hej Kristian,

  Godt indlæg. Det satte et par tanker i gang under overskriften:

  Mens vi venter på resten

  I 1996 fik jeg min første emailadresse. Dengang var der ikke så mange at skrive til, men det gik hurtigt op for mig, at det var en smart måde, at komme i kontakt med andre mennesker på. Da jeg senere kom til Aarhus og blev uddannet journalist, så var research uden internet nærmest utænkeligt, og vi måtte konstatere, at det der net nok var kommet for at blive. Efterfølgende har de sociale medier taget udfordringen op, når det gælder vidensdeling, og jeg begejstres hver gang der kommer endnu en ny service, som kan hjælpe os med at finde historier, finde alternative vinkler eller finde netop den holdning, som man liiiige står og mangler.

  Da jeg i 1996 fortalte andre om det der net, var det ikke alle, som var lige så begejstrede som mig. Offentligt talte man endda om, at Danmark var ved at blive delt i et teknologisk A- og B-hold. I dag er det sådan, at meget af kommunikationen med det offentlige, nu er digital. Derfor står det også klart, at der er en gruppe mennesker, som ikke selv kan klare det, og må have hjælp. Tilbage er alle os andre som fortsætter videre.

  Igen var begejstringen stor, da jeg opdagede de muligheder, som Twitter bragte på banen. Og atter en gang var det ikke alle, som var lige begejstrede. Mange i min omgangskreds havde nok i eksempelvis Facebook. Det er også fair nok. Men allerede nu står det klart, som du beskriver, at der er flere ting på vej, som gør vidensdeling endnu mere attraktiv. Måske det endnu en gang er relevant at tale om et A- og et B-hold?

  Måske kan det synes forældet at bruge morgenfladen på DR2 på at finde egnede artikler til seerne, men jeg er overbevist om, at der sidder en stor del af befolkningen og føler sig oplyst/underholdt. Jeg tror altså fænomenet vil eksistere lige så længe, som vi har de der papiraviser.

  Måske DR2-Morgen blot repræsenterer den del af journalistikken, som har erkendt, at vi ikke alle nødvendigvis er med på anden bølge af A-holdet – også selvom man er højtuddannet. Måske vi snart skal stoppe op og se efter, om resten af befolkningen overhovedet fatter, hvad vi taler om, når det gælder nye smarte måder at dele viden på?

  Nå, jeg må se, hvad det der Tame.it går ud på.

  /Peter

  1. Kristian Strøbech

   Hej Peter
   Tak for en tankevækkende kommentar. The digital divide er en realitet, vi hele tiden må have os for øje – det er jeg helt med på. Men jeg må indrømme, at lige netop hvad angår dagens-overskrifter-segmentet, så fremstår det nærmest trodsigt analogt.

   Ja, det er helt sikkert kun en mindre del af seerne, der reelt bruger de læs-senere apps, som jeg foreslår at bringe i spil. Men app-service-tanken kunne sagtens suppleres med en lavteknologisk liste over gode artikel-fund, som DR2 Morgen fx kunne bringe i spil på Facebook eller hjemmeside.

   Det vigtigste, synes jeg, er at få bragt internetteknologien i spil med henblik på at bringe nyt, horisontudvidende indhold på banen til det segment. Det kan sagtens gøres, så flere end nørderne får glæde af det.

   Og en ting til: I stedet for at fastholde programtyper på laveste teknologiske fællesnævner, kan vi også vælge at lære nyt sammen med seerne og afsætte programtid eller hjemmeside-plads til at instruere i ny teknologi. Hvis vi vurderer, at der er noget vundet ved det. Lidt som Mofibo bruger forfatteren Leif Davidsen i tv-reklamer til at undervise boglæsere i alle aldre i at bruge deres app.

   1. Peter Küster Nielsen

    Hej Kristian,

    Interessant diskussion.

    Jeg kan også se det store potentiale i det, du nævner, og jeg håber, det snart vinder indpas på en god måde, så kun et fåtal føler sig forbigået. Om det virker at afsætte midler til at oplære seerne, det er et godt spørgsmål. Men hvis vi ikke gør forsøget, har vi i hvert fald sagt farvel til en stadig større del af befolkningen – og dermed distanceret os endnu mere.

    Hvis det sker, så er det jo et demokratisk problem.

    Jeg er enig med dig i, at (flow)-TV bliver nødt til at udvikle sig i forhold til den laveste teknologiske fællesnævner. Men det tager altså tid, og jeg tror ikke, at det bedste mix er fundet endnu. For går det for hurtigt, eller bliver det gjort halvhjertet, så står folk altså af. Jeg kan huske den storm af klager, som opstod, da værterne begyndte at nævne, at man kunne læse mere på stationerne hjemmeside. Nu orker det teknologiske B-hold (fra første bølge) ikke at klage længere.

    Nu oplever jeg som sagt anden bølge, og lur mig om ikke gruppen af mennesker, som føler sig forbigået, er ved at blive så stor, at vi snart hører fra dem på den ene eller anden måde. Og den gruppe bør vi altså have respekt for.

    Det er trods alt dem, som ved hvordan tingene klares uden smartphone – eller internetforbindelse, hvis den pludselig ryger :-)

    /Peter

 3. Christian Slot

  Tak for tips!

  En anden tænderskærende oplevelse: Da Mikael Kamber i går før Danmarks første EM-kamp læste (ret ligegyldige) tweets op og henviste til TV2’s helt egne hashtag.

  De vil så gerne promovere deres sociale platforme, men gør det for søren da på de sociale platformes præmisser i stedet for at forsøge at presse det ned i tv-mediet på en håbløs gammeldags måde.

Comments are closed.